Menu
Starten
Hoe familiebedrijf Menken Orlando slachtoffer werd van domeinnaamfraude
Hoe familiebedrijf Menken Orlando slachtoffer werd van domeinnaamfraude

Hoe familiebedrijf Menken Orlando slachtoffer werd van domeinnaamfraude: Een waarschuwing voor (groothandel)bedrijven.

 

In de huidige digitale tijd waarin we leven, is het steeds belangrijker om beveiligd te zijn tegen online bedreigingen. Helaas werd het familiebedrijf Menken Orlando, een groothandelbedrijf, het slachtoffer van domeinnaamfraude. Dit soort fraude kan elk bedrijf overkomen, ongeacht de grootte of de branche waarin ze opereren. In deze blog delen we de ervaring van Menken Orlando en geven we waardevolle tips om uw bedrijf te beschermen tegen dit soort frauduleuze activiteiten.

 

Menken Orlando is een Nederlands familiebedrijf dat Aziatische snacks, noten, pitten, zaden en chocolade aan supermarkten en foodservice klanten in heel Europa levert. Het dochterbedrijf Foodlink verkoopt deze producten aan B2B-klanten. Hoewel het bedrijf zeer gespecialiseerd is en weinig bekend bij het grote publiek, werd het uitgekozen door cybercriminelen als dekmantel voor hun fraude. Algemeen directeur Robert Menken hoorde hiervan en besloot niet stil te blijven zitten. Naast juridische stappen te ondernemen, begon hij zijn merknaam te monitoren met behulp van SIDN Merkbewaking.

De fraudeurs registreerden domeinnamen die verdacht veel op die van Foodlink leken, gebruikten de gegevens van Menken Orlando en richtten fake webshops op. Hierin investeerden ze in de SEO-ranking van deze malafide domeinnamen bij Google. Vervolgens boden ze internationale B2B-verkoop aan, waarbij ze kopers om aanbetalingen vroegen op de bankrekening van een katvanger. De producten werden nooit geleverd en de slachtoffers namen contact op met het echte Foodlink.

Robert besloot op te treden en liet beslag leggen op de rekeningen van de katvangers. Een katvanger werd aansprakelijk gesteld en moest € 60.000,- betalen. De totale schade van de fraude wordt geschat op € 182.000,-. Naast juridische procedures besloot Robert ook zijn merknamen te monitoren en de aanvragers aan te pakken. Met de hulp van SIDN werden de domeinnamen geblokkeerd en kon Robert zijn merknaam beschermen.

Het verhaal van Robert toont hoe belangrijk het is om te investeren in domeinnaammonitoring en te ondernemen tegen frauduleuze activiteiten. Door snel in actie te komen, kon Robert de schade beperken en zijn merknaam beschermen. Bedrijven moeten zich bewust zijn van dit soort gevaren en zich voorbereiden op het beschermen van hun merk en reputatie.

Het maakt niet zoveel uit in welke business je zit. Dit soort fraude overkomt echt niet alleen banken.

 

Kijk voor hier voor informatie over SIDN Merkbewaking

 

Hulp nodig? Bel via 071 3410161 of WhatsApp