Menu
Starten
Welke online marketingstrategie kiezen? Handige checklist voor ondernemers
Welke online marketingstrategie kiezen? Handige checklist voor ondernemers

Welke online marketingstrategie kiezen? Een handige checklist voor ondernemers

Als ondernemer weet je dat online marketing een belangrijk onderdeel is van je marketingstrategie. Maar met zoveel verschillende opties kan het kiezen van de juiste online marketing een uitdaging zijn. In deze blogpost bieden we een handige checklist voor ondernemers om te beslissen welke online marketingstrategieën het beste passen bij hun bedrijf.

 

Stap 1: Definieer je doelen
Voordat je begint met het kiezen van online marketingstrategieën, moet je eerst bepalen wat je wilt bereiken. Wil je meer verkeer naar je website? Meer leads? Meer verkopen? Of wil je je merkbekendheid vergroten? Zodra je je doelen hebt bepaald, kun je de juiste strategieën kiezen om deze doelen te bereiken.

Stap 2: Ken je doelgroep
Om de juiste online marketingstrategieën te kiezen, moet je weten wie je doelgroep is en waar ze zich bevinden. Welke sociale media gebruiken ze? Wat zijn hun interesses? Door deze informatie te verzamelen, kun je gerichte marketingcampagnes opzetten en de juiste kanalen kiezen om je doelgroep te bereiken.

Stap 3: Kies de juiste kanalen
Nu je je doelen hebt bepaald en je doelgroep kent, is het tijd om de juiste online marketingkanalen te kiezen. Hier zijn enkele opties:

 • Sociale media: afhankelijk van je doelgroep en doelen, kun je sociale media-platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en TikTok gebruiken om je merk te promoten, verkeer naar je website te leiden en leads te genereren.
 • E-mailmarketing: gebruik e-mail om je klanten te informeren over nieuwe producten, diensten en aanbiedingen, en om hen te overtuigen om bij jou te kopen.
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): zorg ervoor dat je website goed scoort in zoekmachines zoals Google, zodat je meer organisch verkeer naar je site kunt leiden.
 • Pay-per-click (PPC) advertenties: adverteer op zoekmachines zoals Google en Bing om meer verkeer naar je site te leiden en leads te genereren.
 • Contentmarketing: creëer waardevolle content, zoals blogposts, video's en infographics, om je doelgroep te informeren en te overtuigen om bij jou te kopen.
 • Affiliate marketing: werk samen met andere bedrijven en influencers om je producten en diensten te promoten en meer verkeer en leads te genereren.

Stap 4: Bepaal je budget
Elke online marketingstrategie heeft zijn eigen kosten. Bepaal daarom je budget voordat je begint met het kiezen van strategieën. Het is belangrijk om realistisch te zijn over wat je kunt veroorloven en om je budget te verdelen over de strategieën die het beste passen bij je doelen en doelgroep.

Stap 5: Analyseer je budget en meet de resultaten
Voordat je beslist welke online marketingkanalen je gaat gebruiken, is het belangrijk om rekening te houden met je budget en meetbaarheid van resultaten. Het is aan te raden om een budget vast te stellen voor je online marketingcampagnes en vervolgens te kijken naar de verschillende opties die binnen je budget passen. Houd er rekening mee dat sommige kanalen duurder zijn dan andere en dat je mogelijk verschillende kanalen moet combineren om je doelen te bereiken.

 

Het is ook belangrijk om te kunnen meten of je online marketinginspanningen vruchten afwerpen. Zorg ervoor dat je voor elk kanaal meetbare doelstellingen vaststelt en dat je de prestaties van je campagnes regelmatig analyseert. Gebruik hiervoor tools zoals Google Analytics, die je kunt gebruiken om je websiteverkeer, conversieratio's en andere belangrijke statistieken te volgen.

 

Als startende ondernemer is het belangrijk om te beginnen met de meest effectieve en eenvoudige online marketingkanalen. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Sociale media: Dit is een geweldige manier om je merk en producten te promoten en in contact te komen met potentiële klanten. Begin met het aanmaken van profielen op platforms zoals Facebook, Twitter en Instagram. Zorg ervoor dat je regelmatig interessante en relevante inhoud deelt en bouw langzaam maar zeker een publiek op. Sociale media zijn een geweldige manier om gratis verkeer naar je website te genereren.
 2. E-mailmarketing: E-mailmarketing is een zeer effectieve manier om in contact te blijven met je bestaande klanten en nieuwe klanten te werven. Begin met het verzamelen van e-mailadressen van je klanten en bezoekers van je website. Gebruik een e-mailmarketingplatform zoals Mailchimp of Campaign Monitor om e-mails te maken en te verzenden. Zorg ervoor dat je e-mails persoonlijk en relevant zijn en vermijd spam.
 3. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Zoekmachineoptimalisatie is een strategie om je website hoger te laten scoren in zoekmachines zoals Google. Dit kan helpen om meer organisch verkeer naar je website te trekken en meer potentiële klanten aan te trekken. Begin met het optimaliseren van je website voor de juiste zoekwoorden en zorg ervoor dat de inhoud van je website van hoge kwaliteit is. Vergeet niet om ook te werken aan het opbouwen van links naar je website.
 4. Google AdWords: Google AdWords is een betaalde advertentie service die kan helpen om meer verkeer naar je website te genereren. Je kunt AdWords gebruiken om gerichte advertenties te maken die worden weergegeven in de zoekresultaten van Google of op websites die deelnemen aan het Google Display Netwerk. Het voordeel van AdWords is dat je alleen betaalt voor de klikken op je advertenties.
 5. Contentmarketing: Contentmarketing is een strategie waarbij je waardevolle en relevante inhoud maakt om je merk en producten te promoten. Begin met het maken van blogposts, whitepapers of infographics die gericht zijn op de interesses en behoeften van je doelgroep. Zorg ervoor dat de inhoud van hoge kwaliteit is en deel deze op sociale media en andere relevante platforms.

 

Het kiezen van de juiste online marketingkanalen kan een uitdaging zijn, maar door je doelen en doelgroep te begrijpen, je budget te analyseren en de meetbaarheid van je resultaten te overwegen, kun je een weloverwogen keuze maken. Door gebruik te maken van de verschillende online marketingkanalen, kun je je online aanwezigheid vergroten, je merk versterken en meer verkeer en conversies genereren.

 

Kijk hier voor meer over marketing.

Hulp nodig? Bel via 071 3410161 of WhatsApp